TRAVELS

ADVENT U ZAGREBU

„This is most wonderful time of the year…“ ovo je izreka koja je u potpunosti tačna. Ukoliko niste ljubitelji hladnoće, ono što vam može učiniti zimu ljepšom jesu zaista adventi u mnogim gradovima. Lampice na sve strane, ukrasi, dekoracije, šarenilo…čine ovo doba godine zaista posebnim. Ja jesam zaljubljenik u ovo doba godine, iako sam proljećno dijete, ali sve ovo što sam nabrojala me ispunjava i čini uistinu srećnom. Volim tu posebnu energiju koja je prisutna u ovo doba godine.

Početak decembra, adventi su spremni za mnoge posjetioce. Nisam još bila u prlici posjetiti advent ove godine (ali definitivno hoću, jer je magični dio godine tek počeo). Ovo je moje iskustvo o posjeti prošlogodišnjeg advetna u magičnom Zagrebu.

Za nas, sa ovih prostora, difinitivno najbliži advent je u Zagrebu. Zašto ga ne posjetiti. Odlučili smo se jedan dan na taj korak. Jednodnevni izlet na advent. Sada mogu reći da je to bilo malo.

Došli smo u Zagreb, ne sluteći o kakvoj magiji se radi. Svoj obilazak smo započeli od „Glavnog Kolodvora“ prema Gornjem gradu. Veliko klizalište, uz prelijepu muziku nas je odmah u startu ostavilo bez teksta. Lampice po drveću, kućice koje su ukrašene posebnim detaljima, smijeh ljudi, smijeh djece… sve je to ono što je na nas ostavilo u startu poseban utisak. Ne znam da li ću na vas uspjeti prenijeti utisak ovog zadovoljstva i sreće preko teksta, al preko fotki sigurno hoću (barem se nadam).

Zrinjevac je čaroban. Malo usko šetalište noću je zaista čarobno. Trg bana Josipa Jelečića takođe. Ali šta je zaista na mene ostavilo onu magiju jeste Gornji grad – Medveščak.

Po meni što zaista čini svakim adventom posebnim jesu zapravo ljudi. Ako zastanete na trenutak vidjećete sreću na licima svakakog čovjeka. Čućete smijeh. Sve je u duhu Božića. Svi su radosni, srećni i ispunjeni, što je zaista vidljivo.

Da se mene pita, advent bi bio svaki mjesec u godini. Nebitno da li je to zima, ljeto, proljeće ili jesen. Ono što nam je zaista potrebno jeste sreća, a sreća je najprisutinija u ovo doba godine. Zastanite, posmatrajte i vidjećete da sam u pravu.

Ostavljam vas da uživate u fotkama sa adventa. Posjetite svaki koji možete. Uživajte u svakom trenutku. U svakoj dekoraciji, svakoj lampici. Svaka je napravljena samo za vas da vas učini srećnim. A mi to zaista jesmo.

S ljubavlju: Dragana

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *