TRAVELS

PUTOPIS: HERCEG NOVI I KOTOR

Vjerujem da su mnoge od vas uživale u ljepoti ovog grada, ali kako ste naučili od mene, pokušaću na vas prenijeti svoje iskustvo. Možda pomogne onima koji nisu bilI u Herceg Novom ili Kotoru, a vama koji pak jeste možemo uporediti iskustva.

Pa da počnemo… Herceg Novi, divan grad na jadranskom primorju, u srcu Crne Gore rekla bih. Malo mijesto sa mnogo zanimljivog i poučnog sadržaja. Grad u kome možete da se odmorite (ukoliko to želite), u kome možete da ludujete (ukoliko to želite).
Ja sam u Herceg Novom bila prošle godine, negdje početkom septembra. Išla sam sa ciljem da se odmorim, i vjerujte da sam to uspjela.

Smještaj nadomak samog mora, u samom šelalištu, manje gužve, al opet ne premalo da se ne osjećam usamljeno u nekom kafiću. Cilj ovog putovanja mi je i bio da se prvenstvo odmorim kako fizički, tako i duhovno i mislim da je ovaj primorski gradić idealan za to.

7 dana odmora nam je bilo i više nego dovoljno. Naime imali smo vremena da obiđemo sve šta ovaj grad pruža. Od preljepog šetališta koje se proteže preko 5 kilometara, do Starog grada koji je bio nadomak našeg smještaja, svih tih malih i velikih plaža i mjesta koje se mogu posjetiti jedino brodom.

*Stari grad, prelijep koji sa svojih zidina pruža savršen pogled na more. Odmor za dušu.

**Ostrvo “Mamula”, prelijepo ostrvno na koje možete otići jedino brodom. Savršeno za avanturiste. Malo je „scary“ moram priznati, ali pored toga uistinu je lijepo, jer i sa njega sa svih strana možete uživati u plavetnilu jadranskog mora. Zanimljiv podatak je i taj da se baš na ovom ostrvu snimao i istoimeni horor film. Ukoliko ste ljubitelji takvih filmova, preporučujem da ga pogledate. 😀

***”Plava špilja”, divna, predivna. Ostavlja bez daha. Brodićem vas odvezu, rekla bih na sred mora i tu se iskrcate. Uvuku vas u špilju koja obasjava biserno plavom bojom. Idealno mjesto za kupanje i uživanje.

****Kotor: primorski gradić u Boko-Kotorskom zalivu je nezaobilazna stranica kada su turističke ture u pitanju, stoga vam ga i ja preporučujem. Ali ako ne posjetite tvrđavu, sa čijeg vrha se vidi čitav grad Kotor i kao i sam zaliv, ništa niste uradili. Rekla bih kao da niste ni bili. Jer čarolija pogleda na 240m nadmorske visine je nezaboravna. Dobro, priznajem, trebaće vam dobra kondicija, jer preko 1300 stepenica ćete morati preći do čarolije, ali isplati se, vjerujte mi.

Takođe, ono što vam moram istaći jeste prednost ljetovanja u septembru. Naime, i na ostrvo Mamula i u plavu špilju morate ići organizovanim izlet turama, u sezoni vjerovano sa mnogo ljudi. U septembru smo, za istu cijenu izlet ture, bili sami na brodu, tako da smo bukvalno imali svoj privatni brod i mogli smo da uživamo, budemo i istražujemo koliko smo god željeli. Ja sam se takođe okusala i u ulozi kapetana, te sam upravljala brodićem. Još jedno nezaborvano iskustvo. Kako god, velike su prednosti ljetovanja u septembru. No, moram priznati da morate imati i malo sreće kao mi, te da vam čitav odmor bude osunčan i topao, bez kapi kiše.

ZAKLJUČAK: Ovo nije klasični putopis gdje sam vam ja trebala iznjeti podatke i brojeve o stanovništvu, geografski položaj i slično. Ovo je kratki putopis i iskustvo naše pustolovine, a naravno fotografije u nastavku će vam dati i proširiti gradivo kada su u pitanju ova dva gradića. Vaše je da spakujete kofer i krenete.

Uživajte u fotografijama, pišite mi vaše utiske, pišite mi vaša iskustva. Do sledećeg članka vas grlim. Hvala na čitanju.

s ljubavlju: Dragana

*STARI GRAD: HERCEG NOVI**OSTRVO “MAMULA”***PLAVA ŠPILJA:****KOTOR:   

Comments

Zana
July 26, 2018 at 8:16 am

Lijepi Herceg Novi 🙂 Uzivala sam citajuci vasu avanturu i gledajuci ove divne fotke! <3Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *