TRAVELS

PUTOPIS: KAKO OBIĆI BEOGRAD ZA JEDAN DAN?

Vjerujem da su mnogi od vas putoholičari, isto tako vjerujem da je većina vas posjetila Beograd. No, savjeti kako obići Beograd za jedan dan, ukoliko ste poslovno tamo a želite da spojite i korisno, e o tome ćemo danas pisati. Za početak znamo li svi gdje se nalazi Beograd? Vjerujem da znamo, učili smo da je to glavni grad susjedne nam države Srbije. Udaljenost Banja Luka-Beograd je oko 330km. Najbrži način vam je naravno avionom ( aerodrom Mahovljani – aerodrom Nikola Tesla ) , no ako se odlučite da idete automobilom u Beogradu ste za 3h ( autoput Gradiška-Slavonski Brod-Ruma-Beograd )
Ukoliko prvi put idete u Beograd, savjetujem da se prije puta dobro pripremite u smislu da pretražite sva mjesta koja planirate posjetiti. Napravite sebi listu mjesta i znamenitosti te zabilježite njihove adrese. Dan prije instalirajte sebi ofline mapu ( besplatno je iz play prodavnice )

S obzirom da mi je ovo 13-14-ta posjeta Beogradu u nastavku ću vam predložiti mjesta koja smo mi ovaj put obišli.

*Hram Svetog Save – Ovo je najpoznatiji vjerski objekat u Beogradu a i šire i najveći pravoslavni hram na Balkanu. Postao je dio simbola grada Beograda, te vam toplo preporučujem da ga posjetite. Nalazi se na Vračaru, a uz pomoć ofline mape koju morate imati na telefonu lako ćete ga pronaći.
*Ulica Knez Mihailova – Definitivno nezaobilazna ulica šetališta koja je nalazi između Kalemegdana i Terazija. S koje god strane da dođete uvijek ćete ići ka njoj, jer je ona centar Beograda. Pored toga što se tu nalazi na desetine radnji, restorana i barova, ova ulica je specifična i po duhu stavnovnika koji čine grad Beograd. Urbana, užurbana, specifična i nadasve divna. E takva je ona – ulica Knez Mihailova.
*Kalemegdan- najveći beogradski park, definitivno zaslužuje vašu posjeti, a evo i zbog čega: “Istovremeno je najznačajniji kulturnoistorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park .[1] Plato je, dok je tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu. Njegovo ime potiče od turskih reči kale (tvrđava) i mejdan (bojište). Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači „breg za razmišljanje”

Pored ova tri mjesta koja po meni morate posjetite ukoliko dolazite na jedan dan u Beograd, tu su u poznati trgovi, tržni centri te zoološki vrt. U suštini sve zavisi šta su vaša interesovanja, ali za sve što želite vidjeti prije puta pretražite informacije na internetu te zabilježite njihove adrese. Ono što je najveća otežavajuća okolnost je parking, no i tu imamo rješenje. U centru grada – tržni centar Rajićeva postoji podzemna garaža gdje su vam prva dva sata besplatna a svaki naredni je 150din. Po meni je to najisplativije i najsigurnije mjesto za vaš automobil, a nalazi se u samom centru, tako da sva ova gore navedena mjesta ćete moći obići pješke.

Ukoliko i vi imate neke savjete, prijedloge ili mjesta za obići u Beogradu pišite. Čitamo se opet u nekom od narednih članaka.

s ljubavlju: Dragana

Kalemegdan

Ulica Knez Mihailova

Ukoliko želite osjetiti dašak beogradskih krofni, ove iz Slatkoteke su savršene.

 

Comments

Zana
February 27, 2018 at 10:05 pm

Odličan post Didi! Ja sam uživala čitajući. 🙂 Sve si lijepo rekla i ne bih ja tu ništa dodavala. Fotke su savršene! Mnogo mi se sviđa ovaj novi stil editovanja! Sve pohvale! 🙂Gospođa Wolf
February 28, 2018 at 9:08 am

Divan tekst mila moja, uzivala sam čitajući ga 🌼🌼🌼😘Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *